четвер, 17 січня 2013 р.

ЗБОРИ У ВЕЛИКІЙ СНІТИНЦІ

Piccy.info - Free Image Hosting
Мешканці Великої Снітинки одноголосно ухвалили рішення добиватися покарання фальсифікаторів
4 листопада цього року у селі Велика Снітинка біля будинку сільради відбулися велелюдні збори місцевої громади, в яких взяло участь близько 150 чоловік. Приводом для збурення у селі стали відомості про здійснену фальсифікацію результатів голосування на місцевій виборчій дільниці на останніх парламентських виборах 28.10.2012 року. Коли члени місцевої ДВК від Об'єднаної опозиції «Батьківщина» (І.Рибак і О.Рибак) і від «Нашої України» (Л.Гаркуша) побачили на сайті ЦВК результати голосування по селі, забили на сполох, почали зв'язуватися з іншими односільчанами і членами ДВК, депутатами місцевої і районної ради. По селу миттєво поширилися чутки про переписані сфальшовані протоколи, підробку головою ДВК підписів інших членів комісії, отримання за цей злочин різних сум грошей. Люди почали вимагати скликання сільських сходин, аби вияснити становище, що склалося. На них запросили всіх бажаючих мешканців села, членів місцевої ДВК, сільську владу, депутатів районної ради.


Так, як представники нинішньої влади села і підозрювані фальсифікатори з ДВК на схід села не прийшли, збори відкрив колишній голова сільради (нині - депутат сільради) Олександр Зарубич, якого сфальсифіковані результати по селу також неабияк обурили. Окрім нього, на зборах виступило ще з 5-6 місцевих селян, один депутат сільради, депутати райради Г. Ковальчук і С. Баранівський, інші фастівчани, що також були присутні на цих зборах (близько 10 осіб). Багато присутніх на зборах людей мали при собі оригінали протоколів про підрахунок голосів на дільниці з мокрими печатками ДВК і вимагали пояснення, як так сталося, що цифри по Великій Снітинці у протоколах і на сайті ЦВК різняться. За ними результати Партії регіонів і «УДАРу» діаметрально поміняли місцями і таким чином Партія регіонів на рівному місці отримала 506 липових голосів, а партія Віталія Кличка «УДАР» їх аналогічно втратила. Хоча, що цікаво, представники самого «УДАРу» (ні районного, ні міського, ні їх кандидата Руслана Сольвара) на збори у селі не з'явилися, хоча їх запрошували. Це дало привід багатьом людям у своїх виступах висловлювати думки про «все зроблене за згодою», про запланований зговір між Русланом Сольваром, УДАРом і Партією регіонів, про їх навмисне нереагування на факт скоєного кримінального злочину, про те, що «імідж Віталія Кличка, якщо у нього на місцях будуть такі кадри і керівники, швиденько ними опуститься нижче ватерлінії і тільки булькне за ним». Багато говорилося про те, що за Руслана Сольвара люди голосували, як за представника опозиційної політичної сили, тому він має такий великий результат. «Хотіли б ми подивитися, якби він балотувався від Партії регіонів, чи набрав би результат більше Поплавського?» - запитувала одна жіночка у своєму виступі.

Piccy.info - Free Image Hosting
Виступити на зборах могли всі, хто бажали
 
Чимало присутніх великоснітинських виборців - прихильників Руслана Сольвара і «УДАРу» не вірили, що їх обранець «міг піти на таке, просто так продати їх голоси супротивній політичній силі» і не захищати вкрадений результат. «Ні заяв до ОВК і ЦВК, ні до прокуратури, ні позовів до суду від Руслана Сольвара і місцевих осередків «УДАРу» немає, хоча вони добре ознайомлені з фактами шулерства» - зазначали люди. Від почутого вони прямо на зборах висловлювали повне розчарування здійсненим своїм вибором і вимагали ретельного розслідування, особливо, щодо злочинних, на їх думку, дій голови місцевої ДВК. Люди зазначали у виступах, що це вже «не вперше вона намагалася сфальшувати результати виборів по селу, але так нахабно, мабуть, - вперше». У багатьох виступах звучали вислови, що її в жодному разі не можна допускати до участі у виборчих комісіях, що цього разу їй не можна дати уникнути відповідальності, що у школі, де вона працює, - «не навчальний заклад, а якийсь незаконний агітпункт зі всіма відповідними портретами та плакатами, справжнє партійне кубло», що вона «і нині бігає по членам ДВК та складає вже якісь нові незаконні протоколи і вмовляє їх попідписувати».

Piccy.info - Free Image Hosting

Чимало претензій людей було до школи села

Збори одноголосно ухвалили рішення створити робочу групу на чолі з Олександром Зарубічем для підготовки звернень мешканців села щодо перевірки незаконних, на їх думку, дій голови місцевої ДВК до органів прокуратури, до голів райдержадміністрації і райради, інших державних інстанцій, аби були вжиті заходи щодо фактів виявленої фальсифікації на виборах у Великій Снітинці. На вигуки про можливість «спущення справи на гальмах», слово взяв депутат райради Сергій Баранівський, який зазначив: «Схема фальшування була задіяна саме на дільниці №321011 у Великій Снітинці, бо вона - найбільша в районі. Були такі спроби і на ще одній великій дільниці у Боровій, але розум у голови ДВК там переміг. Натомість, Садовська вирішила ризикнути, бо їй, мабуть, пообіцяли у Фастові відповідне прикриття. Але, ми, депутати райради від опозиції, не дамо цього зробити і будемо вимагати вжиття щодо неї заходів прокурорського реагування. Не буде цих заходів, підключемо депутатів Верховної Ради, інші структури, але ніхто від відповідальності не втіче..» - зазначив наостанок він у своєму виступі.

Фастів Інфо

Немає коментарів:

Дописати коментар