середу, 27 липня 2016 р.

Позиція міського голови



Шановні фастівчани! 

18.07.2016 р. відбулося засідання Фастівського суду, на якому розглядався позов кількох депутатів Фастівської міської ради до Фастівського міського голови щодо визнання незаконним зупинення рішень міськради про розпуск виконкому, передачу сміттєзвалища в концесію та оголошення конкурсу керівників комунальних підприємств. Рішенням суду позов було відхилено, а дії міського голови визнано законними. 
Дана подія сама по собі не варта була б уваги, якби не була одним з етапів у «традиційній фастівській депутатській грі» - «Зняття міського голови». Те, що така «гра» у нашому місті триває понад десятиріччя, ні для кого не секрет. Більше того, нинішня ситуація досить легко прогнозувалася. Дозвольте нагадати уривок з мого звернення, яке було зроблено майже рік тому, перед місцевими виборами: 

«Завдання народного обранця – не красти самому і не давати красти іншим. Це моя принципова позиція, за яку мене обливають брудом, намагаються відкрити кримінальні справи, оббріхують. Усе це громада спостерігала протягом останнього року. 
Тому, якщо в результаті виборів у міській раді знову буде сформовано більшість із депутатів, які вклали гроші у виборчу кампанію або ж повинні відпрацьовувати партійні завдання згори, мені немає сенсу залишатися міським головою. Працювати по совісті не дадуть, а відступати від власних принципів я не збираюся. 
Жодної роботи на результат не буде. Разом із тим залишити посаду, не допрацювавши повний термін, кинути місто напризволяще, щоб ним керував якийсь «виконувач обов’язків» з-поміж тих самих депутатів, – рішення для мене неприйнятне». 


На превеликий жаль, ті слова майже стали пророчими, і нині почалася справжня інформаційна війна з друком листівок, розповсюдженням «безкоштовних» газет та проведенням агітаційних кампаній. При цьому інформація висвітлюється, м’яко кажучи, однобоко. Факти нерідко перекручуються. 

Звісно, будь-якій порядній людині неприємно чути несправедливі звинувачення. Але величина коштів, які витрачаються на всі ці заходи «невідомими особами», переконує мене у правильності дій. 

Істинна причина – моя принциповість у питаннях наповнення бюджету (податки повинні платити всі без винятку), перекриття незаконних схем та відстоювання інтересів фастівчан. Саме це дозволило м. Фастову завершити 6 місяців 2016 р. з перевиконанням бюджету понад 26 млн. грн. Вони у ІІ півріччі будуть спрямовані на розвиток нашого міста. 

Звісно, така позиція подобається далеко не всім. І ті звинувачення, які звучать на мою адресу про невміння домовлятися, говорять не про відсутність діалогу, а про моє наполягання ставити понад усе Закон та інтереси людей, а лише після цього – приватні потреби. Домовлятися всупереч інтересам фастівчан я не збираюся. 
Набагато зручніше мати «кишенькового» секретаря-виконуючого обов’язки, який буде виконувати усі забаганки. Саме з такою метою реалізовувався сценарій розпуску виконкому. 

При цьому, ініціаторів «заколоту» абсолютно не турбує питання шкоди, якої зазнає місто та звичайні фастівчани від блокування Виконавчого комітету. Їм байдуже, що діти після позбавлення їх матері батьківських прав знаходяться у дитячому будинку, а не передані в прийомну сім’ю. Їх не хвилює, що з 1 вересня не можна буде набрати учнів до Фастівського центру професійно-технічної освіти, адже на засіданні виконавчого комітету не погоджено обсяги замовлення на підготовку робітничих кадрів. Та багато іншого. Адже вони понад усе ставлять не відповідальність перед людьми, а власні політичні амбіції. 

Проте, здаватися я не збираюся та розраховую на Вашу підтримку. 
Окремо хотілось би зупинитися на питанні сміттєзвалища. Справді, проблема дуже серйозна. Але той варіант її вирішення, який намагалися «проштовхнути» через міську раду суперечить законодавству, а саме Законам України «Про концесію», яким не передбачено передачу об’єктів захоронення відходів у концесію, та «Про приватно-державне партнерство», яким заборонено використання приватно-державного партнерства при вивезенні сміття. Іншими словами, була спроба створити непередбачену законом вертикально інтегровану монополію (на зразок Київобленерго) у сфері поводження з твердими побутовими відходами. При цьому місто на 25 років втрачало б будь-який контроль за даною сферою. До чого це може призвести, видно на прикладі міського парку культури та відпочинку ім. Ю. Гагаріна, який у 2012 р. було передано у приватно державне партнерство. 

Але основне – це контроль за екологічною безпекою запропонованого проекту. А до цієї складової якраз дуже багато питань. Адже та інформація, яка поширюється у ЗМІ, неповна. Так в матеріалі, поданому прес-службою «Юнівест Маркетингу» в журналі «Наш городок» від 7.07.2016 р. №27 на с. 15, запевняється, що підприємство буде переробляти сміття. І поряд мова йде про фільтрацію диму. Але ж диму без вогню не буває. Отже, буде спалювання. Крім цього, громаду дуже турбує питання, чи буде до нас завозитися сміття з інших населених пунктів, адже потужність підприємства більша, ніж потреба Фастова. 

Щоб оцінити можливість викиду шкідливих речовин я, як міський голова, попросив надати технологічний план запроектованого підприємства. Станом на 25.07.2016 р. мені його ще не було надано. Крім того, у фахівців санепідемслужби виникає дуже багато сумнівів щодо можливості переробки вже захороненого сміття. Які хімічні реакції там вже відбулися, який буде мікробіологічний стан відходів після розконсервації, як може вплинути зняття шарів відходів на епідеміологічну безпеку населення – питання абсолютно не досліджені. 
Нехтування ж екологічною складовою проекту є дуже небезпечним. І цьому нас навчив 1986 рік. 

Лише після об’єктивної оцінки проекту підприємства незалежними громадськими екологічними організаціями, можна буде говорити про доцільність його реалізації у Фастові. Домовленість з декількома потужними громадськими організаціями вже є. 
Тому я звертаюсь до депутатів із закликом не забувати про нашу спільну відповідальність перед земляками за майбутнє Фастова і пропоную конструктивно працювати, а не займатись політичними чварами. Місту потрібна реальна робота. 
Фастівчан же я прошу критично мислити, ретельно аналізувати інформацію, не піддаватися маніпулюванню. Лише об’єднавшись, вдумливо працюючи ми зможемо зробити Фастів сучасним європейським квітучим містом.

Немає коментарів:

Дописати коментар