четвер, 15 травня 2014 р.

Олег Ничипоренко: визначайтесь серцем

Фастівський блог вирішив взяти інтерв'ю у кандидатів на посаду фастівського міського голови і сьогодні ми поговоримо з одним з них - депутатом фастівської міської ради Олегом Ничипоренком.

 
- Пане Олеже, я Вас знаю, як патріота, активного майданівця у Фастові і хотів би у Вас запитати: що Вас спонукало балотуватись на посаду фастівського міського голови?

 - Це важливе запитання, тому що на тих десятках зустрічей, які я проводжу кожного дня люди мене постійно про це запитують. Мовляв півтора роки – такий малий термін, що можна за цей термін зробити? У прийнятті цього рішення керувався патріотичними до Фастова почуттями. Якщо подивитись на список кандидатів на посаду міського голови, то їх 14, але насправді реальних - 2-3 людини. І тому перше, на чому я хочу наголосити – ми не можемо допустити приходу на влади перефарбованих регіоналів. І по друге – припинити той хаос і безвладдя, які панували у нашому місті останні 10-15 років. І тому ці півтора роки – надскладний час, коли фактично точиться війна, коли розграбований бюджет і міста і країни…Тому я вирішив йти, щоб не допустити зневіри людей в тому, що зміни відбуваються не тільки в країні, але й на місцях. Я не просто корінний фастівчанин, мої предки по материнській лінії жили на Зарічччі останні 300-400 років, а по батьківській лінії більше 100 років – на перехресті Червоноармійської і Соборної , це моє місто, в мене болить за нього душа і тому я займаю активну позицію, був у жорсткій опозиції до регіональної влади, до пограбувань моєї країни і мого міста.

  - Розкажіть будь ласка про Вашу біографію, як Ви прийшли у політику?

 - Народився я в 1965 році у Фастові, в 1982 році успішно закінчив 1 школу і в 16 років став курсантом військової академії військовонно-космічних сил в Петербурзі, яку теж успішно закінчив і залишився там викладати на кафедрі космічного зв’язку. В 1992 році довелося обирати між підписанням контракту в російській армії і поверненням додому. Може цей вибір: російська армія чи Україна не був таким критичним, як сьогодні, але напевно Бог підказав і я повернувся 1992 року до Фастова з двома валізами і маленьким сином на руках і почав будувати від початку своє життя. Мені успішно вдалося створити власний бізнес – в мене є власна фабрика по виробництву сухих будівельних сумішей, маю дорослого сина з невісткою, які власне зараз і керують моїм бізнесом. І в 2010 році я зрозумів, що мені не подобається те, що відбувається: неправда, корупція.. Те місто, яке виділялось, як перлина між Васильковом, Макаровим, Обуховим просто перетворювалось на якісь задвірки. І тому в 2010 році зробив перший крок – став депутатом фастівської міської ради, став в опозицію до партії Регіонів. І сьогодні, коли місто не має мера і стоїть перед величезними випробуваннями, які очікують нас я вирішив нарешті щось змінити в цьому місті і започаткувати реформи, які у наступній каденції міських голів будуть розвиватись.  


- Які головні пункти Вашої передвиборчої програми, що Ви хочете в першу чергу зробити для міста, якщо оберетесь?

 - На сьогодні ми вже маємо скорочений бюджет міста, але в цьому скороченому бюджеті не вистачає 10-12 млн грн. навіть, щоб закінчити рік. Всі бачать, що допомоги від держави в цей час очікувати не можна і навіть злочинно, тому ми тут на місці маємо розпочати з власних коштів. Перша проблема – це розкрадання коштів. Вважаю, що комунальним майном – власністю громади міста управляють як мінімум неефективно, а скоріш за все і злочинно. Тому перше моє рішення - заміна практично всіх директорів комунальних підприємств і проведення незалежного аудиту і вже за його результатами правоохоронні органи будуть приймати рішення, що робити з директорами тих комунальних підприємств, які зловживали коштами бюджету і власністю громади. Другий важливий момент. Сьогодні склалась парадоксальна ситуація, коли величезні підприємства, як депо, як відділ зв’язку працюють на території міста, їх працівники користуються коштами бюджету в частині теплопостачання і водопостачання, які сьогодні являються дотаційними, їхні діти вчаться в школах і дитячих садках, що оплачуються з бюджету нашого міста, а податки сплачують у Київ, Васильків, Козятин і т. д. Тому один із перших кроків, які я зроблю – звернусь до керівників підприємств, щоб вони повернули реєстрацію підприємств по місту, де вони працюють і таким чином, я вважаю, декілька мільйонів ми віднайдем. Поганий стан справ з орендою майна, яке належить громаді, я маю на увазі земель, приміщень, які належать до комунальної власності. Там практично на 100% все розкрадається, через корупційні схеми відмивається і т. д. Наприклад через приватні структури фастівського комунального ринку вимиваються десятки тисяч гривень. Наприклад, нібито для комунального підприємства, а насправді для приватного видаються квитки для торгівлі на ярмарках, але бюджет від цього не отримує ні копійки. Тобто вважаю, що знищення корупційних схем, знищення відкатів в будівництві доріг, шкіл, в ремонті дитячих садків – це той резерв, яким ми повинні заповнити міський бюджет протягом місяця-двох, якщо я стану міським головою.

 - До якої партії Ви зараз належите і які політичні сили та громадські організації Вас зараз підтримують?

- Не пишаюсь тим, що я сьогодні безпартійний, може Господу так краще, що сьогодні мер міста повинен бути поза політикою. Але дуже пишаюся, що маю підтримку з боку фастівської міської партії «Удар», київської обласної організації «Удару», з боку народного депутата, який обирався у нас на окрузі – Руслана Сольвара, і так само маю підтримку команди, яка займається виборами Петра Порошенка. Вважаю, що мер повинен бути забезпечений командою тут, на місцях і така команда є, але для того, щоб вирішувати глобальні питання, в першу чергу економічні, мер повинен мати координацію і по владній вертикалі. Тому, ще раз повторюю: вертикаль, з якою Олег Ничипоренко йде до фастівської громади: Петро Порошенко – президент, Віталій Кличко – мер Києва, Руслан Сольвар – депутат-мажоритарник по фастівському округу та команда партії «Удар» та її молодіжне крило у Київській області та Фастові – на підтримку мене, як претендента на посаду міського голови. І я переконаний, з такою підтримкою ми переможемо, а найголовніше, я, як міський голова, буду ефективним у своїй роботі.  

- Чи ведете ви перемовини з іншими кандидатами на цю посаду, чи можливо, що хтось із кандидатів зніме свою кандидатуру на чиюсь користь?

- Я ще далеко до старту виборчої кампанії говорив з усіма політичними силами: із «Батьківщиною», з «Свободою», з «Ударом». Такі перемовини ведуться і зараз, тут не повинно не бути ніяких образ. Кожна політична партія, якщо вона хоче існувати, повинна приймати участь і у виборах президентських, і у виборах місцевих, і у виборах будь-яких рівнів. Тому сьогодні «Свобода» прийняла рішення, що вони мають свого кандидата. Але ми домовились, що патріотичні депутати, які розуміють важливість перемоги сил Майдану сьогодні і неповернення регіоналів до влади, 15 травня звернуться до громади із соціологічним зрізом, на якому буде визначений найрейтинговіший кандидат і тоді решта кандидатів, які розуміють важливість перемоги на цих виборах і можуть приховати свої власні амбіції на цей час, знімуть сво кандидатури. Тому важаю, що нам вдасться об’єднати 3, 4, може навіть 5 кандидатів на користь переможця.  

- Кого Ви вважаєте найреальнішими конкурентами?

- Звичайно всі претенденти сильні по своєму. Дуже багато претендентів, які вже 5 і 6 разів пробували бути міською головою. Серед претендентів практично немає тих, хто вже був міським головою, крім Тимофієва. І власне, вважаю його одним із серйозних конкурентів. Хоча думаю, що люди в більшій своїй частині розібралися і бачать різницю між словами і справами і вважаю, що громада вже не обере пана Тимофієва. Дуже серйозним своїм конкурентом вважаю Сергія Павловського, який від самого початку каденції і до сьогоднішнього дня являється членом регіональної більшості у міській раді, якого сьогодні підтримують колишні регіонали. Його довіреною особою являється пан Оберемок – депутат фастівської міської ради, так само депутат Савочка, тобто вся колишня фастівська влада. Тому вважаю, що він – досить сильний конкурент, тим більше, що він вже четвертий чи п’ятий раз бере участь у виборах, він вже на них можна сказати «собаку з’їв». І це те, про що я говорив – я категорично не хочу повернення регіоналів до влади. Після тих подій, які відбулись на Майдані і пролитої крові, повернення регіоналів – це буде не стільки катастрофічно для міста, але буде катастрофічно з моральної точки зору, бо тоді це буде означати, що навіть після смерті своїх побратимів нам не вдалося відхреститись від регіонального минулого.  

- Пане Олеже, як Ви будете вирішувати житлову та земельну проблему у місті, адже у Фастові дуже мало будується нового житла, а видача земельних ділянок під будівництво практично не здійснюється?

 - Почну з землі, бо це дуже важливе питання. Всі корупційні схеми будуються в економіці там, де є дефіцит. Вважаю категорично неправильним, що у Фастові може бути дефіцит земельних ділянок. Наведу тільки одну цифру. Місто Біла Церква, маючи до 300 тисяч населення по своїй площі займає 2,5 тисичі гектарів. Місто Фастів, яке не дотягує до 50 тисяч, займає 4,5 тисячі гектарів. Тобто ми маємо цих ділянок безліч, але їх не роздають, тому що це було предметом торгів, корупції. Вважаю, що треба найближчим часом, буквально до кінця цього року, нарізать тисячі ділянок, це можливо. Це буде район Заріччя, район Завокзалля, у нас є маса місць, можна навіть на карті подивитись. Тобто треба всім бажаючим роздати землю,тоді той, хто захоче заробити на ній, не зможе цього зробити, тому що вартість цих ділянок буде 300-400 доларів. Сьогодні ж на них створюється спекулятивна ціна, бо це дефіцит. Кожен, хто захоче будуватись – отримає земельну ділянку, це можна буде дуже просто реалізувати найближчим часом. Що стосується будівництва квартир хочу Вам нагадати, що все таки ми обираємо не президента чи парламент, а ми обираємо міського голову. І сьогодні міський голова не має ресурсів в бюджеті, щоб започаткувати будівнитво. Але є величезний резерв – це віськове містечко. 22 гектари землі, які, я переконаний, нам вдасться повернути фастівській громаді навіть в цю каденцію – півтора роки. Військове містечко вже й не належить міністерству оборони, воно належить якійсь «космічній структурі», яка називається – зовнішня розвідка, яка була створена виключно під ці схеми. Я думаю, що нова влада і новий президент поверне в найближчий час громаді військове містечко. На базі цього можна збудувати і відремонтувати декілька сот квартир, туди повинен прийти інвестор, тому що ту територію треба забудувати правильно: там повинен бути гіпермаркет, центр дозвілля. Одна християнська громада хоче там будувати храм – я думаю ми теж повинні вирішити це питання. І власне завдяки інвесторам, які прийдуть, можна започаткувати будівництво багатоквартирних будинків. Треба розуміти, що це буде приватний бізнес і ці квартири не будуть роздаватись, але якщо сприяти будівничим, то ці квартири будуть мати не космічні ціни, а реальні ціни. Крім того, є у нас ділянки на Соборній, 51 і ще ряд ділянок під будівництво. Але обіцяти щось захмарне я звичайно не буду, тому що моя кампанія побудована на правдивій конкретній інформації без популізму.  

- Можливо у вас є якісь ідеї по залученню інвесторів у наше місто і створенню нових робочих місць?

 - Ідея дуже проста. Я вже говорив, що маю своє підприємство, в якому 50% належить мені, 50% - моїм польським партнерам. Я вже 15 років спілкуюсь і працюю з поляками і дуже цікавлюсь, чому там відбувся інвестиційний прорив. Тому, тут на місці ми замінимо всіх директорів підприємств, які так чи інакше підконтрольні меру: архітектура, різноманітні дозвільні інстанції, які сьогодні блокують розвиток інвестицій. І коли з’явиться інвестор, то не він буде ходити до цих служб, а вони будуть сидіти в кабінеті інвестора і питати: що йому треба, щоб він якомога швидше інвестував тут кошти та створював тут нові робочі місця.  

- Як відомо, один в полі не воїн і людину значною мірою формує її команда. Ви командний «гравець»? Якщо так, то кого ви плануєте зробити своїми заступниками в разі обрання мером?

 - Я – людина командна і без команди я навіть не звернуся до команди. Моя команда сформована, вона буде базуватись на базі партії «Удар», це молоді, перспективні, патріотичні хлопці. Але не хотів би сьогодні наголошувати на персоналях. Я очікую на воз’єднання всіх патріотичних сил: «Батьківщини», «Удару», «Свободи», ВО «Майдан», Самооборони, «Правого сектору» і т. д. Ми можем конкурувати на виборах, це зрозуміло, але коли вибори відбудуться, ми повинні однією командою розбудовувати наше місто.

 - Не секрет, що в Україні і зокрема у Фастові великий рівень корупції. Чи можна на рівні Фастова цю проблему подолати, або зменшити до мінімального рівня і, якщо так, то які Ваші рецепти подолання цієї проблеми?

 - Це дійсно проблема всеукраїнська і ті іноземці, з якими я спілкуюсь, які пробують працювати в Україні останні 20 років, підтверджують, що корупція в Україні досить сильна. У Фастові ж вона набула потворних рис. Це пов’язано з тим, що останні 23 роки у місті практично ніяких змін не відбувалось, у владі «тосувалась колода» тих самих людей. Тому перший рецепт від корупції на фастівському рівні – це повністю змінити керівництво. Хай нові люди, які прийдуть, зроблять помилки, але мені здається, що гірше, як зараз, вже не буде. Тому я беру на себе відповідальність і ризикую – змінити всіх. Сьогодні комунальні підприємства – це осередки корупції, всі, відносини, які стосуються експлуатації власності міста – корупційні. Те, що громада повинна отримати в бюджет, все йде в конвертах по кабінетах. Але я не прокурорі не суддя. Буде проведений незалежний аудит і буде всім дана незалежна оцінка. Тут не може бути «косметичних» рішень, а тут мають бути рішення конкретного реформування.  

- Пане Олеже, чи є міста в Україні, на які Ви хотіли рівнятися по рівню благоустрою і порядку? З кого Ви хотіли б брати приклад?

- Я досить давно знаю керівництво містечка Обухів і власне воно для мене якимось чином є взірцем. Тому що зовсім недавно воно було звичайним провінційним містечком, але дуже добрий чином в межах міста була виділена промзона. У нас у Фастові є близько 200 га землі, а якщо пошукати добре, то можна знайти і 500 га землі і туди завести інвесторів. Тому що інвестори зацікавлені, щоб їхні працівники були добре облаштовані, жили в добрих помешканнях, щоб їхні діти вчились в гарних школах і щоб Фастів виглядав гарним містом. Вважаю, що міста Васильків та Макарів теж рухаються в правильному напрямку.  

- Як Ви пропонуєте вирішувати екологічні проблеми, що існують у Фастові, зокрема проблему якості питної води та очисних споруд?

 - На всіх зустрічах з виборцями, ці питання піднімаються одними з перших. Тут я хотів би розділити проблеми водопостачання і водовідведення. Вважаю, що покращити стан водопостачання можна навіть на ці півтора роки, на які обирається мер. Я знаю, що водоканал зараз працює неефективно і там є резерви, які можна задіяти і вирішити цю проблему дуже швидко. Що стосується очисних споруд, треба визнати, що ця проблема так швидко не вирішиться. Ми спілкувались на цю тему з Русланом Сольваром і ми з ним домовились, що за ці півтора роки ми повинні за допомогою Київської області знайти кошти на створення проекту. Відновити очисні споруди неможливо, їх треба тільки збудувати по-новому. Коли в нас на руках буде документація і проект, тоді за сприяння Руслана Сольвара ми звернемось до бюджетного комітету, до Кабінету Міністрів, до президента з тим, щоб нам виділили кошти на будівництво нових очисних споруд. Ціна питання – десь до 30 мільйонів. Руслан Миколайович вже показав, що він може добувати кошти для міста. В минулому році з його допомогою з бюджету було виділено 23 млн грн на будівництво 12 школи та 5 школи і дитсадка на Заріччі. На жаль влада регіоналів не спромоглася освоїти кошти і у нас їх знову забрали. Тому Руслан Миколайович пообіцяв, що якщо у нас буде відповідна документація, яка дозволятиме виділення бюджетних коштів з держави під конкретний проект водовідведення, ми знову будемо боротися за отримання принаймні 10 млн на першу чергу. Цю проблему треба вирішувати і невідкладно.

- Чи плануєте Ви розвивати туристичну сферу у Фастові? Якщо так, то яким чином?

- З туристичної перспективи важливо мати хоча би центр міста привабливим. Слава Богу, ми позбулися того пам’ятника, який стояв в центрі міста. Ми звичайно будемо радитись з приводу цього питання з фастівчанами, але я хотів би, щоб ми зробили в центрі міста Ратушу з годинником. Хотілося б, щоб там був і обеліск, який пов’язнаний із Небесною Сотнею. Може навіть вдасться знайти інвестора, щоб на першому поверсі зробити паркінг, бутіки, а зверху, там де Ратуша, розташовувались би різноманітні кав’ярні. Також, як фахівець з фасадного будівництва можу сказати, що фасади приміщень міської ради, дев’ятиповерхового будинку, інших будинків на Соборній площі можна утеплити та відремонтувати в європейському стилі. І мені здається, що це дало б можливість сформувати цілісний архітектурний ансамбль в центрі міста. З іншого боку ми маємо гарний потенціал для розвитку зеленого туризму. Ми повинні повернути громаді вкрадені попередньою владою мисливські угіддя. Це можуть бути чудові осередки відпочинку, де буде дичина, птахи, куди можуть приїздити відпочивати люди з Києва…Я планую відродити рибу і в Унаві і в Снігурівському ставку і це теж буде однією із складових зеленого туризму. Бо привабливих місць з точки зору архітектури ми маємо не так багато: це наш костел, наші церкви, які ми теж безумовно повинні популяризувати…

 - І окреме питання стосовно дендропарку «Молодіжний» (в народі – «Роща»). Чи є можливість зробити його красивішим і приваблившим на Ваш погляд?

- Треба визнати, що керівництво міста неефективно розпоряджалось цим парком. Вважаю, що треба знайти концессіонера – людину, яка була б зацікавлена у розвитку цього парку, щоб це був і бізнес і гарне місце для відпочинку. Ми прописали б з цим коцессіонером довгострокову угоду, де чітко прописали б, що він повинен зробити, але не так, як це зроблено в нашому парку ім. Гагаріна, де є концессіонер, але ми не бачимо жодних результатів. Тому я вважаю, що ми теж будем переглядати цю угоду, бо центральний наш парк і парк «Молодіжний» занедбані, але багато фастівчан прагнуть більше бувати на природі, тому ми будемо впорядковувати цей напрямок.  

 - Як відомо, нещодавно була прийнята постанова фастівської міської ради про перейменування кількох вулиць у нашому місті, але виходить так, що коштів у міському бюджеті на це немає, а мешканці цих вулиць не бажають здійснювати це свій рахунок. Які Ваші пропозиції по вирішенню цього питання?

- Це рішення було прийнято і воно було прийнято правильно, але воно повинно вступити в силу не відразу, а з 1 липня. Це було зроблено з огляду на вибори. Але це рішення викликало резонанс. Бо ті люди, які живуть на цих вулицях сказали, що вони абсолютно не мають нічого проти нашого героя Андрія Саєнка, іменем якого хотять перейменувати одну з вулиць, але вони запитували про конкретні речі, бо перейменування потребує конкретних немаленьких коштів. Крім того, ця корупційна система, яка сьогодні діє, вона ще й передбачає значну трату часу. Тому, коли прийде новий мер, ми зберемо не формальні, а справжні громадські слухання, куди запросимо мешканців цих вулиць та конкретних фахівців, які скажуть, скільки це буде коштувати, скільки це займе часу і тоді разом з громадою ми будемо вирішувати. Я вважаю, що зобов’язані увіковічнити цю пам’ять і ми сьогодні звертаємось і до церков, щоб цю Небесну Сотню зробили новомучениками, ми звертаємось із законодавчою ініціативою, щоб цих людей зробили героями України. Але треба розуміти, що вулиця Радянська, яку пропонують перейменувати, є однією з найстаріших вулиць в місті і там живуть багато людей похилого віку. Тому або бюджет повинен взяти ці витрати на себе, або якимось іншим чином вирішити це питання. Я буду вимогливим до злодіїв, щоб вони відповіли, за те, що вкрали. Що стосується пересічних громадян, ми будемо толерантними, виваженими і тисячі разів будем думати, перш, ніж приймати якісь рішення, щоб ми не дай Боже нікого не образили.

  - Ваші пропозиції по покращення якості перевезень у Фастові..

- Це дуже близьке мені питання, бо ми робили акції на вокзалі і на останній сесії я оприлюднив депутатський запит від мене та патріотичних депутатських фракцій, що ми виступаємо проти тих змін, які виконком нашвидкоруч зробив по відміні пільг. З іншого боку, я так само розумію зараз проблеми перевізників: здорожчало пальне, гума і різні послуги в майстернях. На мій погляд вирішення цього питання не у відміні пільг для тих, хто їх потребує, а в тому, щоб конкурси серед перевізників повинні відбуватись не по одному маршруту, а в комплексі. Тому що є маршрути надприбуткові, на яких сидить монопольний перевізник, прізвище якого ми всі знаємо. І тому з тими перевізниками, яким дуже складно і вони дійсно працюють на межі рентабельності треба поділитися надприбутковими маршрутами. Таким чином, на мій погляд, буде дотримано баланс інтересів між перевізниками і громадянами міста. З іншого боку, я визнаю, що держава зараз не виконує всі зобов’язання перед перевізниками, тому що не всі кошти, які держава повинна через субвенції повертати перевізникам, вона повертає. Тому ми повинні звертатись до Кабінету Міністрів і Верховної Ради, щоб вони змінили законодавство стосовно відшкодування пільгового проїзду перевізникам. Крім того ми будемо виступати з ініціативою, щоб перевести пільги в конкретні суми, щоб наприклад пенсіонерам виділяти виділяти ці 30-40 грн фізично на їх поїздки наприклад в лікарні, магазини і т. д. Я знаю, як вирішити цю проблему і ми обов’язково її вирішимо.  

- І наостанок, що ви хотіли б сказати фастівчанам, читачам Фастівського блогу?

- На найближчих виборах кожен із Вас буде визначатись сам. Тільки прошу Вас визначатись своїм серцем, не звертайте уваги на жодні фантастичні обіцянки, я вже навіть не говорити про якісь кошти, які Вам хтось запропонує. Всі кандидати достойні, всі запропонують Вам цікаві рішення.. Бажаю Фастову не повернутись до минулого і не залишитись в хаосі безвладдя, яке ми всі з Вами відчували в останні роки. Бажаю Вам обрати достойного голову міста і щоб наше місто нарешті почало по справжньому розвиватися. Дуже Вам дякую!  

- Дякую і Вам за розмову і бажаю успіху на майбутніх виборах.

Немає коментарів:

Дописати коментар