суботу, 6 квітня 2013 р.

Березень на Фастівщині традиційно був Кобзарським - фотозвіт

Березень у Фастові традиційно є Кобзарським місяцем, так як Тарас Шевченко бував у нашому місті й залишив у своїй творчості дуже гарні слова і історичні спогади про нього. Тому Фастівське міське об'єднання Товариства «Просвіта», яке носить ім'я Тараса Шевченка, щорічно і організовано скликає фастівчан 9 березня на загальноміський мітинг вшанування пам'яті Великого Кобзаря на площу біля його пам'ятника. Так було й цьогоріч, коли фастівські просвітяни, козаки, члени НРУ Української платформи «Собор», УНП та інших громадсько-політичних організацій міста взяли учать у традиційному мітингу з покладанням вінків і квітів до пам'ятника Кобзарю, який був організований Фастівською «Просвітою».
Взяла участь у заході й представницька делегація влади міста на чолі з міським головою О.Пеньковим (з ним були також заступник з гуманітарних питань Л.Ткачова, керуючий справами і керівники кількох інших структурних підрозділів міськвиконкому, окремі депутати міськради). Зазначимо, що цього разу міська влада створила абсолютно сприятливі умови для проведення згаданого заходу. Відкрився він співом Кобзаревих «Дум» у виконанні хору «Казнівчанка». Голова і заступник голови Фастівської «Просвіти», що були ведучими заходу, довели учасникам мітингу його програму і подякували присутнім, які незважаючи на досить морозну погоду, таки прийшли віддати шану Тарасу Шевченку. Бо, наприклад, саме несприятлива погода і стан здоров'я окремих виконавців дещо скоригували програму заходу.

Почався захід з традиційної панахиди за упокій Великого Тараса, яку відслужили отці Михайло і Олег Даниліви з хористами церковного хору парафії Св.Миколая УПЦ Київського Патріархату. Мав о.Михайло і слово до присутніх, де відзначав велику роль Т.Шевченка в історії України та в об'єднанні українського народу. Він відзначив також його побожність і закликав деяких сучасних фантазерів не приписувати йому непритаманних богохульних рис. За його словами, нині всі щорічні архівні сповідальні та метричні книги ні для кого не закриті і вони чітко протягом всіх 47 років життя доводять постійний зв'язок Тараса Шевченка з Богом і з православ'ям.

 Виступили перед учасниками мітингу й міський голова О.М.Пеньковий та отаман Фастівського куреня Українського козацтва В.О.Мазуренко, які відзначили великий внесок Тараса Шевченка у поступальному історичному розвитку України, творчому розвитку української культури. Фастівською «Просвітою» цього дня було також відзначено цінними подарунками художницю з Борової Є.Ф.Гупалову (за підсумками щорічного конкурсу «Українські скарби Фастівщини») та учасників хору «Казнівчанка», що піснями на слова Т.Шевченка періодично доповнювали віршовано-музичну композицію заходу. Палким і емоційним було шевченківське слово у виступі громадської активістки З.А.Галущенко, яка прочитала декілька творів з поезії Шевченка.

А завершився захід виконанням всіма присутніми «Реве та стогне Дніпр широкий», після чого його організатори закликали всіх пересісти до автобусу, який був спеціально підігнаний до площі, для організованого виїзду у с.Фастівець на аналогічний шевченківський захід у цьому селі. У ньому, як відомо, у 1846 році Т.Шевченко певний час проживав під час проведення археологічних розкопок на кургані Переп'ят, тому й увага до нього особлива. У Фастівці також лунало багато віршів Т.Шевченка, а відповідний спів його творів у виконанні об'єднаного хору місцевого Будинку культури і фастівської "Казнівчанки" викликав бурхливі оплески присутніх. Наостанок, для об'єктивності хотілося б зазначити, що висвітлення офіційними місцевими ЗМІ згаданих заходів, м'яко кажучи, трішки "шкутильгає" у подачі достовірності інформації, але більшість фастівчан вже звикли до цього. І ми ж для чогось існуємо.

 Фотозвіт із заходу:




Фастів Інфо

Немає коментарів:

Дописати коментар