четвер, 18 липня 2013 р.

Відкриття пам'ятного знаку у Волиці

Зусиллями Фастівської «Просвіти» на храмове свято св.Петра і Павла в селі Волиця Фастівського району біля новозбудованої одноіменної церкви, яка належить УПЦ Київського Патріархату, було встановлено кам’яний пам’ятний знак з меморіальною таблицею жертвам гонінь на церкви, комуністичних репресій і голодомору 1932-1933 років.



На урочисту подію відкриття і освячення пам’ятного знаку до Волиці прибули керівники села, гості з Фастова і району, Києва, просвітяни, місцеві краєзнавці та історики, священнослужителі. Вести захід представники місцевої громади довірили голові Фастівської «Просвіти» Е.Мондзелевському. Він розповів про те, як виникла ідея встановлення цього знаку і як вона реалізовувалась спільно з головою місцевої церковної громади Лесею Литвин (Косовською), ознайомив зі списками репресованих мешканців села і жертв голодомору, які передав сільраді і місцевій громаді, після чого запросив 4-х представників (з боку «Просвіти» і місцевої громади) урочисто відкрити меморіальну дошку. Відзначив він також і ту чималу допомогу, яку «Просвіті» в ході попередніх робіт надали представники міської організації ВО «Свобода», депутати міської і районної організації ВО «Батьківщина», представники різних християнських конфесій району.

Надалі слово перед присутніми мала сільський голова Кляшторна Людмила, а панахиду за постраждалими відслужили місцевий священик о.Миколай Половий, о.Михайло Данилів та о.Олег Данилів. Дощ, що згодом розпочався і який всі присутні нарекли словом «сльозами на щастя»...Неабиякою родзинкою свята була гра на бандурі і патріотичні пісні відомого українського кобзаря, мешканця села Миколи Литвина.

Немає коментарів:

Дописати коментар