суботу, 6 квітня 2013 р.

Незвичайний транспортний бік святкування Масляної у Фастові

16 березня 2013 року у Фастові відзначали Масляну. Основні святкування місцева влада організувала на площі перед міським Палацом культури. Зусиллями меценатів і комітетів самоорганізації населення вона організувала їх з танцями, забавами, співами, млинцями та варениками, гарячим глінтвейном.

 Зрозуміло, що морозна погода дещо вплинула на відвідуваність цьогорічних святкувань (згадаймо минулорічні за участі одного з екс-кандидатів у депутати Верховної Ради), хоча на них також були і традиційні змагання чоловіків з перетягування канату, армрестлінгу, діставання призів з верхівки гладенького п’ятиметрового стовпа. Нагородження проводив особисто мер міста О.Пеньковий, який мав, окрім того, й вітальне слово до фастівчан на імпровізованій трибуні на сходах перед Палацом культури. З неї лунали також пісні солістів і хорових колективів міського Палацу культури, хору з с.Дослідницьке Васильківського району та київського баяниста К.Мілевського.

У звичному стилі всі ці святкування влади відбувалися під символікою правлячої партії, у палатках якої організували роздачу гостинців і свої тематичні виставки представники всіх місцевих комітетів органів самоорганізації населення. Що цікаво, частина фастівчан у цей же час була зайнята у іншому заході, який проходив неподалік у Малій залі згаданого Палацу культури. Там відбувся «круглий стіл» на тему «Проблеми транспортного сполучення м.Фастова», організаторами якого, фактично, виступили активісти ГО «Громадський актив Фастова» та міської організації ГО «Фронт Змін».

Відкрив вищезгаданий «круглий стіл» О.Ничипоренко – депутат міської ради, який представив також інших своїх колег-організаторів (О.Лясота, В.Гаврона, О.Попко, Д.Поворознюк, В.Довгопол тощо ), що склали президію цього заходу. Від владного боку на захід прийшли депутати від Партії регіонів В.Сальніков і О.Федун. Підняту проблему допомагали донести до людей перегляд відповідного тематичного фільму і виступ одного з організаторів-експертів В.Гаврони.

Останнім зазначалося, що віднедавна питання транспорту у Фастові набуло підвищеної актуальності, через що мешканці міста вимушені «постійно і стійко переживати» масу проблем. Вони, за його словами, з одного боку викликані об’єктивними складними нинішніми погодними умовами, а з іншого боку – значно у більшому розмірі незграбними діями відповідних місцевих чиновників і такою ж політикою Укрзалізниці, яка «свідомо й неприховано останнім часом прагне перетворити наше місто в транспортний нуль». Він у своєму виступі наполягав на тому, що місцева влада не має права «під козирьок» тихо споглядати за цим і якщо не може забезпечити всім бажаючим своїм мешканцям роботу у Фастові, то, принаймні, вона зобов’язана забезпечити нормальну роботу транспорту як в самому місті, так і домогатися нормального сполучення з столицею.

Ним наводилось також чимало прикладів того, як планомірно відбувається постійне скорочення пар електропоїздів і відміни рейсів в транспортному обігу на дільниці Фастів-Київ, як постійні ремонтні роботи без попередження та неоптимальний графік курсування призводять до запізнень людей на роботу та відповідних проблем у стосунках з керівництвом. Говорив він і про те, що зараз з незрозумілих причин відсутні рейси електропотягів з Києва, навіть, в години-пік, коли питання нерентабельності перевезень і близько не може звучати. Тому у нього є підозри, що таким чином у нас запроваджуються «донбаські стандарти створення депресивності територій і галузей» для подальшого дерибану.

Крім проблем, пов’язаних з роботою залізниці, на думку В.Гаврони, вкрай гострою залишається також і суто міська проблема: розсинхронізованість міського транспорту з рухом електропоїздів, відсутність будь-якого вивчення думки пасажирів щодо побажань до графіку руху автотранспорту. Підтримав його у цьому у своєму виступі й депутат міськради С.Бевза від ВО «Свобода», котрий сам є перевізником і який першим взяв слово у обговоренні. На його думку, влада у питаннях транспортного сполучення не вирішує їх в інтересах людей, а сприяє збагаченню близьких до неї автоперевізників, вбила у місті конкуренцію і все зробила для того, щоб у Фастові у галузі автоперевень встановилася монополія окремих осіб. Говорив він і про всілякі хитрощі у проведенні міських тендерів і конкурсів у автоперевезеннях, на які влада, за його словами не реагує.

Не згоден він і з тим, що найбільш рентабельні маршрути на Київ захоплені лише одним перевізником, через що люди тільки потерпають. Коли багато фастівчан, розчарованих нинішніми діями і політикою залізниці, почали масово користуватись послугами маршруток, то єдиний перевізник ТОВ «Фастів-Автотранс», користуючись фактично монопольним становищем на цьому ринку, вже кілька разів піднімав ціни на свої послуги. На сьогодні, за словами С.Бевзи, вони виглядають дуже завищеними. Була б конкуренція, впевнений він, такого б не було.

Це питання викликало жваве обговорення. У виступах наводилися цифри оплати проїзду маршруткою між ст. Васильків і Києвом (6 гривень), ст. Мотовилівка і Києвом (9 гривень) та неадекватною існуючою ціною проїзду з Фастова до Києва у розмірі 20 гривень.
Говорив про нерівні умови на ринку перевезень й ще один присутній автоперевізник В.Кучерук, що настоював на тому, аби місцеві конкурси проводилися незалежними від влади людьми за участю широкого кола громадськості.

У інших виступах учасників «круглого столу» (депутата міськради В.Тимофієва, депутата міськради В.Довгопола, Р.Кудя, О.Чернишенка тощо) також наводилося багато фактів, що спричинили транспортний колапс цієї зими, та висловлювалися пропозиції щодо покращення транспортних проблем (обілечування пасажирів у комфортних електропотягах прямо в салонах, створення для людей відповідної «горячої телефонної лінії» з транспортних питань, продовження підземних переходів під перони через небезпеку для життя внаслідок запровадження швидкісного руху потягів «Інтерсіті+» через наше місто тощо).

Натомість, депутат міськради О.Попко у своєму виступі підняв проблему нещодавнього підвищення міськвиконкомом з 1 березня тарифів на проїзд у міському автотранспорті, яке відбулося, за його словами, «просто так», без належного попереднього обговорення і, найголовніше, без якогось покращення якості послуг. Скарг людей щодо роботи останнього, за його словами, ніяк не менше за працю залізниці і маршрутні перевезення до Києва. Якщо перевізник до Києва ще хоч якось їздить, то справжнім головним болем для деяких районів Фастова є їх місцеві перевізники, які часто не виїжджають на маршрут, не довозять людей на роботу, курсують дуже погано в силу різних причин (стан доріг, застарілість рухомого складу, часті поломки). Підтримав О.Попка у цьому і депутат райради від «Фронту змін» підприємець В.Яременко, який розповів про аналогічні проблеми у Фастівському районі.

Мали слово перед присутніми і провладні депутати. В.Сальников просив організаторів показати письмові скарги людей щодо транспортних проблем, настоював на тому, що такі питання треба вирішувати не у залі, а їхати до Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України і там їх «пробивати-вирішувати». Обурення монопольним становищем ТОВ «Фастів-Автотранс» інших автоперевізників намагався представити їх особистими інтересами. Сам же О.Федун у виступі, взагалі, відкидав всі звинувачення щодо цінової політики підконтрольного підприємства, розповідав про методику спущення цін на автоперевезення, декілька раз наголошував на відсутності багатьох місцевих перевізників і фахівців галузі у залі, з якими б можна було вирішувати транспортні питання. Зрозуміло, що ведучі і присутні люди з цим категорично не погоджувалися, так як саме їх кишенями забезпечується вирішення таких питань.

За результатом активного обговорення питання було окреслено головні блоки піднятих проблем і висловлених пропозицій, після чого ухвалено дві резолюції: до влади міста Фастова та до керівництва Південно-Західної залізниці. За них присутні проголосували майже одноголосно за виключенням одного з вищеназваних депутатів. Наостанок О.Ничипоренко пообіцяв, що організатори «круглого столу» доведуть підняте питання до кінця і про хід виконання цих резолюцій будуть постійно повідомляти громадськість у засобах масової інформації.

Фастів Інфо

Немає коментарів:

Дописати коментар