понеділок, 30 січня 2017 р.

Михайло Нетяжук: нас об’єднає лише спільне бачення майбутнього



Минулої п’ятниці весь Фастів сколихнули резонансні події, які стались на позачерговій сесії міської ради, тож Фастівський Блог вирішив звернутись за роз’ясненнями до безпосереднього учасника тих подій – фастівського міського голови Михайла Нетяжука.

-          Пане Михайле, вчора на позачерговій сесії міської ради сталась доволі резонансна подія: ви написали заяву про складання своїх повноважень, вручивши її старійшинам міста та закликали депутатів до співпраці. Ви можете пояснити нашим читачам: що стало першопричиною цього резонансного кроку?

-          Те, що відбулось у сесійній залі, було одним із етапів консолідації міської ради. Всім фастівчанам потрібно чітко донести, що без нас самих у місті нам ніхто нічого не зробить. Про це говорив голова Київської облдержадміністрації, коли відвідував наше місто. Про це говорять інші посадові особи: депутати обласного рівня, які бувають у нас, бачачи навіть не напругу, а набажання до конструктивних дій з боку деяких політиків. Тому мною було зроблено крок назустріч і це була не демонстрація сили, а демонстрація готовності йти на більший компроміс.

Тому що без цієї заяви міського голову дуже важко зняти. Для цього потрібні: факт порушення закону, дві третини голосів у раді… Можна звичайно створити штучний конфлікт та ситуацію, коли міського голову будуть виганяти з посади, але ми ж розуміємо, що для того, щоб його вигнати, потрібно збурити суспільство таким чином, щоб міський голова вимушений був піти. Я ж показав депутатам і громаді, що я готовий йти на діалог. Тим самим я прошу, щоб і депутати усвідомили, що загострення конфлікту ні до чого доброго не призведе. Їм точно так само потрібно продемонструвати всім фастівчанам, що й вони готові піти на зустріч і робити кроки по зближенню. Бо, на моє переконання, якби цього кроку не було, прірва ще б збільшилась. Зараз же є можливість до пошуку компромісу.

Для мене не головне – перебування на конкретній посаді, для мене головне, щоб у Фастові була злагоджена робота і порозуміння.  

-          Тобто можна сказати, що ця заява – це скоріше апелювання до громадськості, ніж юридичний факт Вашої відставки?

-          Заява написана на ім’я фастівської міської ради, єдине, що вона не була запущена в процес, але вона може бути запущена в роботу, якщо громадськість міста (зокрема різноманітні громадські організації, які так само є повноцінними учасниками політичного процесу) приймуть рішення, що міський голова робить щось неправильно.

Зараз міська рада фактично сказала, що ми окремо, а міський голова з виконкомом окремо, я ж наголошую що це – одне єдине і це повинен бути єдиний «організм».
Вибачте, але якщо на сесії міської ради міський голова голосує за одне рішення, а секретар міської ради, сидячи поряд, займає протилежну позицію - це означає, що є розкол, який нам необхідно подолати. Нас може обєднати не минуле, а лише спільне бачення майбутнього. Якщо ми спільно бачимо, куди ми йдемо і робимо реальні кроки – це нас обєднає.

-          В своїй заяві ви озвучили створення чи відновлення групи «Соборний Фастів», групи, яка має об’єднати депутатів спільними цілями та завданнями. Може трохи розкрити Ваш задум, як Ви це бачите?

-          Перед сесією я зустрічався з представниками громадських організацій міста і зараз громадські організації, бачачи ці процеси, які відбуваються у міській раді, не будуть просто стояти осторонь і спостерігати. Це зокрема такі організації, як Фастівський курінь українського козацтва, Асоціація учасників бойових дій та АТО Фастівщини, «Правий Сектор», Фастівська станиця ветеранів УПА, ветерани Афганістану, «Спортивна нація» і т. д. Вони готові увійти в даний процес, як його активні учасники та долучатись до розвитку міста. Вони готові сідати за стіл перемовин і разі створення такої широкої депутатської групи, що матиме назву «Соборний Фастів». Тож моя пропозиція, щоб і депутатський корпус долучився до цього процесу і в цьому тристоронньому форматі (міський голова, громадські організації, депутати міської ради) публічно на розгляд всієї громади було винесено той план дій, який ми робимо в цьому і наступному році, і щоб всі активно включились в його реалізацію.

-          Сподіваємось, що у наших  депутатів вистачить мудрості і цей хороший задум буде реалізовано. Але хочу повернутись до конфліктного питання навколо Ваших заступників. Вчора на сесії депутати голосуванням познімали з посад Ваших заступників та керуючу справами: Зикову, Давиденко і Тхоржеську.  Але ви зупинили ці рішеня своїм розпорядженням. Поясніть будь ласка, чому Ви так вчинили?

-          На превеликий жаль вчора депутати не почули моє звернення до них. Після моєї заяви вони і далі вирішили реалізовувати той план дій, який у них був: прибрати заступників з тим, щоб або валити роботу, або нав’язувати кандидатури на ці посади (не обов’язково фахові), підконтрольні певним групам впливу. Враховуючи те, що у нас більше немає заступника з питань ЖКГ і бачачи, як створювались умови, щоб цього заступника не було: коли людина йшла на сесію міськради і їй показували, що краще сюди не йти, коли не маючи жодних дорікань до конкретної людини, не голосували просто з політичних мотивів, я розумію, якщо зараз підуть ті заступники, які є, призначення нових навряд чи відбудеться у короткочасній перспективі. Тобто за весь стан справ у місті буде відповідальний міський голова, його будуть звинувачувати, що він не може домовлятись з депутатами.

Тому в такому разі або я йду разом із своїми заступниками, або я працюю далі у форматі суспільного контролю. Щоб не було якихось закритих кулуарних перемовин, щоб не було викривлення інформації, перекручення слів міського голови. Тобто, щоб всі процеси відбувалися максимально відкрито для громадськості.

Відповідно до процедури, заступники міського голови призначаються та звільняються за поданням міського голови. Якби міський голова зробив подання, що такий то заступник не справляється зі своєю роботою – прошу міську раду звільнити цього заступника, це б сприймалось і було б законно. Або якби була заява заступника, це було б законно. Але, оскільки була порушена процедура, встановлена законом, то вони не мали права цього робити.

Теж ж саме стосується заяв членів виконкому Абрамова та Соловя. Я поважаю рішення членів виконавчого комітету, які написали заяви, не зважаючи, погоджуюсь я з цим, чи ні. Але є процедура, передбачена законом. Якби міський голова зробив подання по даному рішенню, воно було б законним і реалізовано. Це була позачергова сесія і на неї виносилось тільки одне питання по подоланню вето. Коли ж інші питання починають виноситься з голосу, з порушенням всіх процедур, вони є незаконними, і бачачи цю вакханалію, я зупинив ці рішення, щоб потім жодна сторона не могла в судовому порядку його оскаржувати. Основне в демократії – це дотримання процедур, якщо процедура витримана, тоді це рішення є законним.

-              Ваші противники дорікають Вам, що мовляв Фастів програв боротьбу за міську лікарню і що у нас тепер не буде належних медичних послуг. Що ви можете сказати з цього приводу?

-              Повторю ті слова, які неодноразово озвучував протягом останнього часу: гірше брехні є напівправда. Починаючи з початку 2016 року, знаючи і усвідомлюючи процеси, які відбуваються у медицині я особисто взяв на контроль формування госпітальних округів. Ми робили ті речі, які не були видні фастівчанам. Ми проводили стратегічні сесії по розвитку медицини, у березні 2016 року ми уклали меморандум з тими фахівцями, які на рівні МОЗу та облдержадміністрації планували розробку госпітальних округів. Тобто ще до того, як це питання було винесене на МОЗ, ми вже включились в процес. Проводилась робота, яка стосувалась підготовки документації. Потім на рівень облдержадміністрації були винесені проекти, в яких Фастів мав свою лікарню. Я хочу наголосити, київська облдержадміністрація на рівні МОЗ вже подала той проект організації медицини, згідно якого у Фастові буде функціонувати лікарня інтенсивного лікування І рівня, тобто така лікарня, якої не буде ні у Макарові, ні у Василькові.

Єдине, що на розгляд облдержадміністрації виносилось декілька проектів і один із проектів був ще сильніший, коли у Фастові мав бути центр госпітального округу. І я звертався до фастівчан, щоб ми згуртувалися в місті, що у нас був ще кращий варіант лікарні. На верхніх рівнях влади рішення затверджуються, коли є наукове обґрунтування певного проекту, та коли є підтримка громадян і владних структур. На превеликий жаль на сесії міської ради було видно, що немає консолідованої позиції депутатів, які політично повинні були підтримувати дане питання, а почалась «розкачка» та пошук взаємних звинувачень і конфліктів.

Це як ядерна реакція. Один і той самий уран може бути використаний для виробництва електроенергії, а може вчинити вибух, який розірве Земну кулю.  Наше завдання цю колосальну енергію, яка є у фастівчан направити на добрі справи та розбудову нашого міста.

-          Пане Михайле, Ви та Ваша політична сила маєте найбільшу підтримку серед фастівчан і якби не змінене виборче законодавство на місцевих виборах, ви отримали б абсолютну більшість у міській раді. Чи готові Ви до позачергових виборів міського голови та міської ради і чи взагалі можливий такий сценарій?

-          Одна із моїх пропозицій депутатському корпусу, яка розглядалась на зборах перед сесією – це був варіант повних дострокових перевиборів міського голови та міської ради. Але я не почув від депутатів підтримку такого варіанту. Варіант перевиборів міського голови взагалі нічого не вирішує: навіть якщо за міського голову голосує 100 % фастівчан, без зміни конфігурації інтересів у міській раді нічого не зміниться. Чи призведуть перевибори міської ради до зміни конфігурації? Я розцінюю шанси цього, як 50/50, тому що виборче законодавство прописане таким чином, що людина, яка на окрузі отримала третій результат, може стати депутатом, а людина, яка була першою на окрузі – не отримає мандат. Крім того, згідно цього закону у міську раду заходять депутати, які взагалі не представлені в округах – це перші номери партійний списків, які в першу чергу залежать від політичних «вертикалей» своїх партій, які часто переслідують партійні інтереси, не сприяючи консолідації зусиль місцевої громади.

Мені сподобались слова Ліни Костенко, які декламувались на одному із нещодавніх урочистих заходів у Фастові: «Є боротьба за долю України, все решта – то велике мискоборство…»

-          Тобто кращим варіантом для Вас і для фастівської громади було б порозуміння з нинішнім складом міської ради?

-          Так, звісно, це найкращий варіант. Але моя пропозиція, щоб депутати підтвердили своє бажання і волю брати особисту відповідальність за процеси у місті. Щоб депутат, точно так, як  і міський голова йде добровільно на те, що його відставка – це спрощення процедур, щоб у громади були реальні можливості відкликати депутата. Якщо ж депутат на це не йде, то на моє особисте переконання це свідчення того, що для нього мискоборство набагато важливіше за боротьбу за долю нашого міста.

Тому в цій ситуації головне завдання – знайти варіант вирішення цієї ситуації, який би дозволив гідно і достойно для всіх сторін вийти з неї. Якщо буде варіант конфлікту – це може бути тимчасове вирішення на дуже нетривалий термін часу. Далі – буде ще сильніше загострення і громада від цього точно не виграє. Тому головний лейтмотив звернення, який я зачитував на сесії: наше завдання ОБЄДНАТИСЯ, а не воювати.

Тому краще збиратися, виставляти спільні цілі, намалювати бачення майбутнього і йти до нього, ніж витрачати час свого життя на війну не зрозуміло з ким і не зрозуміло для чого. І в результаті будь-якої внутрішньої війни, виграє як правило хтось сторонній, як ми добре знаємо із власної історії.

-          Які Ваші плани, як міського голови на цей 2017 рік?

-          На жаль, поки не вирішиться цей конфлікт, а не можу говорити ні про які плани.

Мої плани, як міського голови, повинні бути чітко узгоджені як з депутатським корпусом та громадськими організаціями. Бо якщо ми будемо займатись внутрішньою війною, замість консолідованої праці на благо громади, і якщо до першої половини березня у нас не буде сформований перелік планів і не буде прийнятий бюджет розвитку, то про реалізацію будь-чого у місті Фастові у 2017 році  ми не зможемо говорити і рік буде втрачений.  

Адже наприклад щоб побудувати щось у місті потрібно виділення коштів, потім підготовка проектно-кошторисної документації, потім експертиза цих проектів, процедури по системі «Prozorro» - фактично близько півроку може зайняти лише паперова волокита. Тільки після цього можуть початись будівельні роботи. Тому машина управління містом працює так, що та робота, яка робиться сьогодні, в кращому випадку дасть свої результати через 9 місяців, або через рік. Зараз місто отримує результати, які були зроблені рік-два тому.

Як приклад можу навести отримання гранту «NEFCO». Причиною отримання 4, 5 млн. на модернізацію вуличного освітлення, щоб фастівчани до кінця 2017 року побачили його результат було те, що у 2015 році міський голова познайомився з представниками цієї організації, через місяць вони приїхали до Фастова, потім відпрацьовував виконком, далі – міська рада і фінансове управління. Згодом був підписаний фінансовий договір. Далі – розробка технічної документації, після цього – закупівля. І нарешті у 2017 році будуть видні результати цієї роботи.

-          Пане Михайле, бажаю Вам твердості, наполегливості та мудрості, а також Божого благословіння у Ваших справах. І в жодному разі не здаватися, тому що за Вами стоять тисячі фастівчан, які підтримали Вас на виборах і продовжують підтримувати Вас на посаді міського голови.

-          Дякую Вам за гарні слова, але навзаєм я попросив би, щоб ми побажали це не тільки міському голові, а всім фастівчанам: мудрості, твердості і взаємної підтримки. Тому що ситуація непроста, як у всій Україні, так і в нашому місті, а ситуація у Фастові є лакмусовим папірцем тих процесів, які відбуваються в державі. Тому я всім нам бажаю мудрості, виваженості та щиро сподіваюсь, що у Фастова буде гарне майбутнє.


P. S. Я, як і більшість фастівчан, дуже сподіваюсь що у міських депутатів вистачить мудрості та зваженості знайти спільну мову та точки дотику з міським головою і почати спільно працювати на благо міста. Інші сценарії ми вже проходили і їх не допустимо.

Відео з резонансної позачергової сесії міської ради від телеканалу "Нове місто":

Немає коментарів:

Дописати коментар